-->

Sladoled – omiljena ledena poslastica

Znate li da je sladoled ledena poslastica stara oko 4000 godina i da ima dugu tradiciju?

Smatra se da su slatko jelo od snijega, pomiješanog s voćem i mlijekom prvi osmislili Kinezi prije otprilike 4000 godina. Već je grčki liječnik Hipokrat preporučivao zamrznute namirnice kao lijek protiv bolesti, smatrajući da imaju vitalizirajući učinak na organizam. Aleksandar Veliki također je povremeno častio svoje vojskovođe zašećerenim snijegom. Omiljeni desert rimskog cara Nerona bio je led i snijeg pomiješan s voćem, medom i ružinom vodicom.

Do evropskih dvorova sladoled je našao put tek u srednjem vijeku, smatra se da ga je prvi u Italiju donio poznati pustolovac Marko Polo kao dar mongolskog cara Kublaj-Kana.Ipak, prva slastičarnica otvorena je davne 1686. godine u Parizu (vodio nju je Sicilijanac Francesco Procopio dei Coltelli), a kod njega su u sladoledu uživala i znamenita imena poput Rousseaua, Voltairea i Diderota.Od tada pa sve do danas, ovaj izvanredni ledeni desert zauzima važno mjesto na desertnim menijima svih vrhunskih restorana.

U Americi je sredinom 19. stoljeća, u Baltimoreu, osnovana prva tvornica sladoleda. Sladoled na štapiću sasvim je slučajno otkrio jedan jedanaestogodišnji dječak u Kaliforniji – ostavio je na prozorskoj dasci u čaši limunadu sa uronjenom žlicom, noću je temperatura pala i ujutro je našao sladoled od limunade na štapiću (žlici). Godine 1924. njegov je izum patentiran.

U Hrvatskoj sladoled se počeo prvo posluživati 1847. godine u Zagrebu u jednoj kavani, a od 1958. proizvodi se i industrijski.

Profinjena varijacija sladoleda je sorbet s najmanje 25% udjela zdrobljenog voća, ali bez dodatka jaja i mliječnih proizvoda. Varijante s tučenim vrhnjem također su vrlo ukusne, ali sadrže dosta mliječne masti pa nisu prikladne za osobe koje imaju problema s pretilošću. Blaža varijanta je mliječni sladoled – prednost mu je što sadrži dosta kalcija koji je koristan za kosti.Nutricionisti opet, predlažu laganu varijantu sladoleda od jogurta i svježeg voća umjesto kremastog sladoleda s kaloričnim preljevom.

Međutim, ljeto je, dani su vreli i teško je odoljeti ovoj prekrasnoj, osvježavajućoj poslastici. A varijanata sladoleda ima na pretek, za svaki ukus i svatko može odabrati nešto za sebe, u slastičarnicama ili zamrzivačima trgovina.

Danas je u trendu tzv. “zdravi sladoled” – sa manje masti, manje šećera, više svježeg voća i više prirodne boje i okusa umjesto umjetnog.

Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.