-->

Bosanski somun (lepina)

Bosanski somun
SASTOJCI:
  • 1kg brašna
  • 2 supene kašike kvasca
  • 250ml mlijeka
  • 1 supena kašika šećera
  • 1 čajna kašika soli
  • curukot
PRIPREMA:
Kvasac pomiješati sa šećerom i uz malo topla mlijeka staviti da uskvasa.

Brašno i so prosijati, dodati kvasac i sa preostalim mlijekom i vodom zakuhati tijesto. Dobro uraditi rukama, uvijek povlačeći rukom sa vanjske strane tijesta ka unutrašnjosti, dok se ne dobije veoma glatko i mekano tijesto.

Ostaviti tijesto da naraste duplo a zatim prekuhati, te ponovo ostaviti da nadolazi oko pola sata.

Na dobro pobrašnjenu površinu tijesto polagano staviti i bez prekuhavanja podijeliti na 6 dijelova. Rukom zatim lagano oblikovati loptice, malo pritisnuti prstima okolo krajeve somuna i polagano početi razvlačiti.

Veoma je bitno da somun razvlačite samo sa krajeva, a ne sa sredine. Ja obično u jednoj ruci (na dlanu) držim somun a drugom razvlačim.

Malom čaćkalicom za ražnjiće, predhodno namočenoj u vodi na somunu praviti rombove, malo somun umiti sa vodom i posuti preko curukoticu.

Rernu zagrijati na 250ºC  i somune peči 5-7 minuta, (na plehu koji se grije u rerni) dok ne porumene. Somuni se napušu i to je znak da su gotovi.

Izvor: www.coolinarika.com

Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.