-->

TORTA OD JUŽNOG VOĆA

Torta od južnog voća

Sastojci:

2kg banana (8 banana)
2kg pomorandži bez semena (mogu i mandarine)
1-1,5 kg kivija
1 manja konzerva ananasa isečenog na krugove
2 kutije piškota (4 mala pakovanja)

Za preliv:

6 kesica crvenog preliva za torte Dr.Oetker  i
1 kesica belog odnosno bezbojnog preliva za torte Dr.Oetker

Priprema:

Torta se slaže u posudu  zapremine 5l ili neku drugu dublju posudu koja odgovara tacni na kojoj će stajati torta. Na dno posude se stavi jedno pakovanje piškota, piškote se slažu prvo u krug  a preostale između tako da ima razmaka. Preko piškota se iseku 2 banane na krugove, 1 pomorandža i 1-2 kivija. Preko voća ponovo poređati piškote i iseckati voće kao i prvi put.

Između zida šerpe  i naseckanog voća napraviti ukrasnu ogradicu od kriški pomorandže i pola koluta ananasa . Kriška pomorandže se zaseče i otvori (raskrili) tako da unutrašnji deo koji je tamnije boje dođe do zida šerpe i naizmenično se stavlja ananas i pomorandža.

Kada se završi sa ukrasnom ogradicom, koja ne mora da bude kako sam opisala, a može se kombinovati i drugo voće, skuva se preliv i torta prelije.

Staviti 6 dl vode (3 čaše) i 12 kašika šećera da provri (ne da ključa), posebno razmutiti 3 crvena preliva za tortu u malo  hladne vode (voditi raćuna da ne ostanu grudvice) i dodati u provrelu vodu, mešati 1-2 minuta skinuti i preliti naređano voće. Ponoviti sve isto još jednom.

Napraviti drugi red ukrasne ogradice tako što će pomorandža doći iznad ananasa a kivi iznad pomorandže. Odgore treba da bude voće. 

Ostaviti u frižider par sati a oda izručiti tortu na odgovarajuću tacnu. Kada je torta na tacni odgore su piškote. Tortu ukrasiti kolutovima ananasa, pomorandžom (celu pomorandžu podeliti na dve polovine a onda polovinu tanko seći popreko tako da se dobiju latice koje kada se stave oko koluta ananasa na sredinu izgledaju, kao cvet) i kivi.

Kada je cela površina pokrivena voćem skuva se jedan providni (beli) preliv tako što se uzme 2dl (jedna čaša) vode ,3 kašike šećera i skuva se preliv koji je razmućen u malo hladne vode. Polako kašikom se zalije voće koje je ukras torte.

Recept nam je poslala Dragica Lukić

Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.