Gibanica


Gibanica


Sastojci:
 • 1/2(pola) kg gotovih kora za pitu
 • 1/2(pola) kg sitnog sira
 • 3 jajeta
 • 1 kafena šoljica - ulja
 • 3 kafene šoljice - kisele vode
 • 2 kašičice soli
Priprema:

Pouljiti okrugli pleh i staviti na dno jednu koru, malo je poprskati uljem, staviti zatim drugu koru, takođe je poprskati sa malo ulja, pa preko nje razbacati šaku sitnog sira, staviti zatim sledeću koru, poprskati je, razbacati po njoj šaku sira i tako redom, dok se ne utroše sve kore i sav sir (samo dole idu dvije kore, pa sir, a posle ređati kora-sir-kora-sir,...).Za fil: Izmješati 3 cijela jajeta sa 1 šoljicom ulja, 3 šoljice kisele vode i 2 kašičice soli.

Tako pripremljenu gibanicu odmah isjeći na 8 jednakih djelova i preliti prethodno pripremljenim filom, tako da se on razlije, podjednako po cijeloj gibanici i da popuni rupe između.

Staviti gibanicu u rernu i peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
Kada je gotovo okrenuti je (ono što je bilo gore staviti dole) i poslužiti je. (Kuharski recepti)

Primjedbe

 1. to NERMIN TEKIN:use google translator, do you think we should know Turkey?

  OdgovoriIzbriši
 2. stvarno je sasvim svejedno kako se zove, gibanica, pita, sirnica nema razloga da se oko toga polemizira, ja je isto znam od malena kao gibanicu, ali najvažnije je da je stvarno dobra.:)

  OdgovoriIzbriši
 3. Brzo i zaista ukusno:)

  OdgovoriIzbriši
 4. Jooooojjjjjjjj za poludit, najlakše je sve nazvat pita.

  GIBANICA = kolač od dizanog tijesta, tijesto se razvalja, na polovicu se posloži fila i zarola se. Gibanica može bit punjena orasima ( OREHNJAČA ), makom ( MAKOVNJAČA ), sirom i grožđicama ( rozine, suho grožđe ), pekmezom.

  PITA = kolač koji se radi od prhkog tijesta ( putar tijesto ). Pola tijesta se stavi na dno pladnja za pečenje, pa se posloži fila koja može bit od bilo čega i na vrh se postavi druga polovica tijesta. U konačnici kad je pečeno i kad se vadi van iz pladnja dobijemo kolač sa dvije prhke kore, gornjom i donjom.

  ŠTRUDLA ili SAVIJAČA = kolač koji se radi od vučenog ili razvlačenog tijesta. Fila može bit slatka ili slana i varijacije filanja su stvarno jako široke od sira, krumpira, jabuka do mesa, gljiva ili sezonskog povrća.

  OdgovoriIzbriši
 5. mene zanima , kako se naprave kore... jih je treba prije upotreba sušiti ??

  OdgovoriIzbriši
 6. To su sve pravi nazivi kod nas u Slavoniji i Hrvatskoj. Nazalost i ja Imam problema kod ovih drugih naziva u odgonetanju ponekih naziva Koje nalazim.Zato se moze pitati!!!

  OdgovoriIzbriši
 7. Ima za kupiti u trgovinama

  OdgovoriIzbriši

Objavi komentar