-->

Čokoladni "par excellence"

Čokoladni

Sastojci:
  • 1,5 dl kuhane crne kafe
  • 375 g šećera
  • 375 g putera
  • 375 g crne čokolade za kuhanje (sa 70% kakaoa)
  • 2 dl žumanaca (pasterizovanih)
  • 4 dl bjelanaca (pasterizovanih)
Priprema:

Čokoladu i puter isjeckajte na manje komadiće potom stavite u zdjelu sa šećerom i kuhanom crnom kafom, zatim rastopite sve zajedno na pari . Pazite da vam voda ispod zdjele u kojoj topite sastojke ne prokuha. Ostavite da vam se rastopljena masa ohladi na sobnoj temperaturi.

U međuvremenu, umutite žumanca u pjenastu masu. Potom, posebno, črvsto umutite bjelanca.

Kada vam se čokoladna masa ohladila (ali ne i sčvrsnula), polahko je dodajite u umućenu masu od žumanaca, mješajući kašikom za kreme. Nakon toga,pažljivo dodajite masu od bjelanaca, kašiku po kašiku, veoma lagano mješajući, da se dobije homogena masa.

Obložite tepsiju (20 cm x 30 cm) papirom za pečenje i izlijte pola smjese. Pecite je na 175 stepeni oko 30 min. Drugu polovinu ostavite u frižider.

Kada kolač izvadite iz rerne nakon 30 minuta, pustiti ga da se ohladi. Kolač će izgledati kao da nije skroz pečen, malo će i da se slegne, ali to je upravo pravilno.

Kada se pečeni dio ohladio, potrebno je preliti ostatak čokoladne smjese i ostavite da se sve stisne najmanje 4-5 sati u frižideru, ili preko noći, prije serviranja. (Kuharski recepti)

Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.