-->

Slatka pita od griza u šerbetu


Sastojci:

5 jaja
1 kašika ekstrakta vanilije
1 l mlijeka
160 g šećera
120 g fine pšenične krupice (griza)
50 g maslaca
1 paket kora za savijače
100 ml rastopljenog maslaca

Za šerbet:

400 g šećera
700 ml vode
kora neprskanog limuna (u traci)
1 kašikica limunova soka

Priprema:

Lagano istucite jaja i ekstrakt vanilije.U drugom loncu stavite mlijeko i šećer na laganu vatru. Lagano dodavajte griz i neprestano miješajte, dok se smjesa ne zgusne,zatim sklonite lonac s vatre. Sasvim polagano i konstantno miješajte i dodavajte istučena jaja. Bitno je da ovo radite sasvim polako kako se jaja ne bi skuhala i pretvorila u kajganu. Na kraju dodajte i maslac zatim miješajte sve dok se ne rastopi u kremi. Pustite kremu da se malo prohladi, miješajte ju povremeno kako se ne bi stvorila korica na vrhu. Uključite pećnicu na 180°C da se zagrije.Uzmite kalup promjera 26 cm (ili neku posudu slične veličine). Slažite kore jednu po jednu, potom svaku premažite rastopljenim maslacem. Dno kalupa prekrijte sa sedam ili osam kora. Kore trebaju visiti malo preko ruba kalupa.Ulijte kremu. Kremu prekrijte sa šest do sedam kora. Svaku premažite maslacem. Na vrhu izrežite kore u šnite (kako ćete ih rezati kasnije), a višak kora odrežite (kuhinjskim makazama – ili nožem). Premažite vrh pite maslacem,malo poprskajte vodom i pecite 30 do 40 min dok vrh ne postane zlatnožut.

U međuvremenu stavite sve sastojke za šerbet na srednje jaku vatru i kuhajte 5 min, dok se šećer ne rastopi. Dodajte limunov sok i zatim kuhajte još 3 min.Kad izvadite pitu iz pećnice, lagano je prelijte sa šerbetom. Ostavite je da se potpuno ohladi i dok ne upije šerbet. Čuvati u hladnjaku do posluživanja.

Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.