Domaće kondezirano mlijeko

Kondezirano mlijeko


Sastojci za staklenku od 0,5l nezaslađenog kondeziranog mlijeka:
  • 1 l mlijeka, može i mlijeko iz tetrapaka

Sastojci za staklenku od 0,5 l zaslađenog kondeziranog mlijeka:
  • 1 l mlijeka  
  • 200 g šećera  
  • 1 paketić vanilin šećera

Priprema:

Radi dugotrajnog kuhanja mlijeka važno je da je posuda u kojoj ćete kuhati od neprijanjajućeg materijala koji može podnijeti dulje izlaganje (oko 3 sata) većoj temperaturi.

Priprema nezaslađenog kondeziranog mlijeka:

Stavite kuhati mlijeko u širu posudu, najprije na jaču vatru da zavrije, a zatim na najslabiju. U početku će mlijeko stvarati pjenu, pa je potrebno miješati pjenjačom da pjena splasne. Vrlo brzo će pjena sama nestati. Kuhajte dalje na najslabijoj vatri uz tek povremeno miješanje, sve dok se volumen mlijeka ne smanji na polovicu od početnog. Ugušćivanjem će mlijeko mijenjati boju do lagano svijetlog karamela.

Priprema zaslađenog kondeziranog mlijeka:


Stavite kuhati mlijeko u širu posudu, najprije na jaču vatru da zavrije, a zatim na najslabiju. miješajte pjenjačom da pjena splasne. Mlijeku zatim dodajte šećer s vanilin šećerom, promiješajte i nastavite kuhati. Kuhajte dalje na najslabijoj vatri uz tek povremeno miješanje, sve dok se volumen mješavine ne smanji na polovicu od početnog. Boja zaslađenog kondenziranog mlijeka biti će nešto tamnija od nezaslađenog jer se šećer prilikom dugotrajnog kuhanja lagano karamelizira i boji mlijeko.

Staklenku operite, dobro osušite i ugrijte. Kroz cjediljku (ne pregustu) ulijte još vruće kondenzirano mlijeko i pokrijte ubrusom - ne poklopcem da se ne bi stvorio kondenzat vodene pare. Tek kad se sasvim ohladi, zatvorite staklenku poklopcem i spremite na hladno mjesto.Posluživanje:


Kondenzirano mlijeko možete koristiti, ovisno o tome je li zaslađeno ili nije, kao dodatak raznim jelima i napitcima u kojima bi i inače koristili mlijeko, te slasticama. Odlična, najjednostavnija i vrlo ukusna slastica s kondenziranim zaslađenim mlijekom je Dulce de leche - slatko od mlijeka, koje možete koristiti kao namaz na kruhu ili kao bazu za pripremu drugih slatkih namaza.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com .
Ugušćeno (kondenzirano) mlijeko je nezaslađeni ili zaslađeni tekući proizvod dobiven isparavanjem dijela vode iz punomasnog, djelomično obranog ili obranog pasteriziranog ili steriliziranog mlijeka. Vrlo ga je lako napraviti, no postupak traje i nekoliko sati. Sve što vam je potrebno je najmanja ploča na štednjaku, šira posuda za kuhanje mlijeka, pjenjača i mlijeko. Po želji, ovisno pripremate li zaslađeno ili nezaslađeno mlijeko, možete dodati i šećer. A rezultat je glatka polutekuća ugušćena masa od koje se mogu pripremati razni slatki namazi i ostale slastice

Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.