-->

Kako popraviti neuspjele karamele

Kako popraviti neuspjele karamele

Sastojci:

pretvrde ili premeke karamele  
slatko vrhnje

Priprema:

U avanturi isprobavanja raznih recepata za karamele naišla sam na jedan koji nije dobar. Karamele su mi ispale pretvrde jer sam ih predugo kuhala. Okus je bio dobar, konzistencija nije, tako sam isprobala kako ih mogu popraviti i uspjeh nije izostao, pa možda i vama pomogne.

Premekane karamele:

Ako su vam karamele premekane znači da nisu postigle dovoljnu temp. Ako su preljepljive stavite ih u hladnjak da se stisnu pa ih izvadite iz kalupa. Stavite ih u posudu i ostavite da odstoje na sobnoj temp. Vrhnje dodajte po potrebi. Zatim stavite na paru da se pooooolako zagriju, u ovoj fazi ne smiju prokuhati. Kada se rastope stavite na vatru i nastavite zagrijavati po receptu do 115-120°C.

Pretvrde karamele:

Postigle su previsoku temp. Izvadite iz kalupa, u posudu uspite slatkog vrhnja, dodajte usitnjene karamele i topite na pari. Vatra stalno mora biti na najslabijem, kako se tope dodavajte po malo vrhnja toliko da možete (neprestano) mješati.

Kada se karamele rastope, smjesu stavite na vatru i uz stalno mješanje nastavite kuhati do par stupnjeva niže nego što recept kaže, znači ako piše 120 °C onda nekoliko manje. Kada se pretapaju brže dostignu pravu temp. Ako nemate termometar korisite trik sa čašom vode, kapnete kap smjese ako padne na dno a ne deformira se gotove su. 

Karamele će biti  nešto tamnije jer se karamelizacija nastavlja kuhanjem, zato je bitno da ste stalno uz njih i pratite boju i temp. Ukus im se neće znatno promjeniti.

Meni je za mjeru od 500g šečera otišlo 5 dl slatkog vrhnja koje sam dolijevala po potrebi, svaki recept je drugačiji a ima dosta čimbenika koji utječu na karamele. Važno je da dodate dovoljno da možete mješati ali nemojte odjednom sve dodati.

Ako su vam pak karamele ispale premekane možete ih iskoristiti na par načina.

Možete ih rastopiti sa malo mlijeka i napraviti ukusan umak uz voće, palačinke, sladoled ili neku drugu slasticu.

Možete ih rastopiti u mlijeku i dodati nekoliko žlica razmućenog oštrog brašna i skuhati karamel kremu. U hladno dodajte pjenasto umiksan margarin/maslac.

Možete također masom puniti keksiće.

Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.