-->

Bešamel umak

Bešamel umak

Sastojci:
  • 4 žlice maslaca
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 4 šalice mlijeka
  • 2 žlice soli
  • malo papra i pola žličice naribanog muškatnog oraščića.
Priprema:

Bazično, bešamel umak se pripravlja topljenjem maslaca na tavi te umješavanjem brašna u otopljeni maslac u omjeru 1:1.

Takva mješavina se miješa dok se smjesa ne počinje odvajati od dna tavice i dobije zlatnu boju. Ova se baza u stručnoj literaturi naziva bijeli roux.

Nakon što smo dobili roux, dodajemo mlijeko, malo-pomalo, te miješamo da se ne stvore grudice.

Zatim začinimo solju, paprom i muškatnim oraščićem te na laganoj vatri kuhamo uz stalno miješanje (da se dio ne bi zalijepio na dno tave) dok se ne zgusne, otprilike desetak minuta.

Ako se tijekom pripreme smjesa previše stisne, možemo dodati malo mlijeka. Umak malo prohladimo te je spreman za uporabu. Iako je priprema umaka iznimno jednostavna, važno je obratiti posebnu pažnju na temperaturu tave/lonca.

Temperatura ne smije biti viša od 60 Celzijevih stupnjeva za vrijeme otapanja maslaca jer će mliječne masti iz njega zagorjeti (maslac će potamnjeti) i okus će biti opor.

Također, za vrijeme ukuhavanja mlijeka temperatura ne smije biti previsoka jer će mlijeko početi kuhati, stvorit će se kora na površini, a lako se može dogoditi da se dio zalijepi na dno.

Za tri šalice bešamela potrebne su nam 4 žlice maslaca, 4 žlice oštrog brašna, 4 šalice mlijeka, 2 žličice soli, malo papra i pola žličice naribanog muškatnog oraščića.

Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.