-->

Banjalučki ćevap
Potrebni sastojci: (za 8 osoba)
  • 1400 g junetine, od plećke
  • 3 prstohvata bibera
  • 40 g soli
  • 600 g teletine
  • 1 čena belog luka
Priprema:

Sameljite junetinu i teletinu, pomiješajte pa u mljeveno meso dodajte so i dobro izmiješajte.

Miješajte 5 minuta ili duže, najbolje rukom, pa ostavite da odstoji u frižideru, na 3°C, 12 sati (mada može da stoji i 24 sata).

Protisnite bijeli luk i dodajte ga u mljeveno meso.

Dodajte biber pa miješajte meso bar 10 minuta.

Oblikovanje:

Ćevape oblikujte pomoću za to namijenjenog lijevka, a možete da ih oblikujete i vlažnim rukama, pa ih ostavite još bar 2 sata u frižideru prije pečenja.

Banjalučki ćevapi su prečnika oko 2 cm, dužine oko 5 cm

Od 2 kg mljevenog mesa bi trebalo da se dobije oko 40 "pločica" ćevapa.

Posluživanje:

Ćevape služite tople, u lepinji.

 Po pravilu se uz njih služi dosta crnog luka, ali i paradajz, krastavci, zelena salata i razni dodaci i prelivi čine odličnu kombinaciju.

Napomena:

Ako se doslovno pridržavate recepta, za pripremu Banjalučkog ćevapa će Vam trebati dan ili dva. U ćevabdžinicama to nije problem, jer dok je jedno meso u pripremi, drugo je već spremno za pečenje, ali kada se radi o manjim količinama mesa, za kućnu upotrebu, rijetko ko će pokazati toliko volje.
Zbog toga sva navedena vremena (za miješanje i stajanje) možete skratiti da biste ćevape pripremili u nekom razumnom roku. Istina je da to onda nije baš to, ali je slično i, naravno, ukusno.

Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.