-->

Džem od kajsija - Stari recept domaće poslastice


Počela sezona za pripremanje ukusnih domaćih poslastica. Ne retko čujem ,,Čemu to, danas se u trgovini sve može nabaviti već gotovo i bez ikakvog uloženog truda" Da, to je tačno, ali ko jednom proba ,,domaći džem i domaću marmeladu", verujte mi uvek će zaobilaziti rafove sa gotovim proizvodima.

Džem od kajsija

Kajsije dobro oprati, birati lepe i zdrave plodove. U veći sud staviti vodu da zavri, kajsije kratko obariti da bi se korica lakše skinula (oljuštila), obarene kajsije izvaditi , malo prohladiti odstraniti im koštice i oljuštiti ih. Oljuštene kajsije iseckati na sitnije delove ili četvrtine u zavisnosti da li želite da se osete veći komadi voća u džemu ili ne. Očišćene kajsije staviti da se kuvaju uz neprestano mešanje. Na 1 kg očišćenih kajsija dodati 500 g šećera, (ko želi slađu varijantu može dodati i 700 - 750 g šećera, i naravno količina šećera zavisi i od slatkoće samih kajsija). Kada kajsije budu na pola ukuvane, dodavati lagano šećer uz neprestano mešanje. Džem je gotov kada se prilikom mešanja vidi dno šerpe i sam džem dobije staklastu boju.

Tegle zagrejati u rerni na oko 80 stepeni, vruć džem naliti u vruće tegle i ostaviti u zagrejanu rernu da džem dobije koricu u tegli. Tegle ostaviti u rerni dok se skroz ne ohlade. Ohlađene tegle zatvoriti metalnim zatvaračima.

Idealan džem od kajsija je jarkonarandžaste boje. Džem od kajsije je intenzivnog mirisa, verujte mi, čitava kuća će vam zamirisati dok ga budete kuvali, a tek radost i zadovoljstvo na licima onih koji ga budu probali biće Vam prava nagrada za uložen trud.Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.