-->

Pinđur


Sastojci (za 20 kom. staklenki 0.75 l):
 • -  16 kg crvene, rog paprike
 • - 4 kg plavog patlidžana
 • - 1 kg crvenog luka (kapule)
 • - 3 glavice bijelog luka (češnjaka)
 • - 2.5 l suncokretovog ulja
 • - pola čaše soli (količina koja stane u zapremninu od 1 dl)
 • - papar po osobnoj procjeni
 • - 2 dl alkoholnog octa
 • - 4 ljuta feferona
 • - povrtna mješavina poznatog proizvođača (za pirjanje luka)
 • - posuda za pirjanje pinđura od cca 20 l
 • - 20 pasteriziranih staklenki 0.75l sa poklopcima

Postupak pripreme (potrebno vrijeme je cca 8-9h):

Zagrijati pećnicu na maksimum temperature koju pećnica može postići.
Pečena paprike prekriti aluminijskom folijom, papriku oprati i položiti na protvan, staviti u pećnicu i peći20-30 minuta, što ovisi o količini paprike na protvanu, kvaliteti pećnice i količini vlage u paprici
paprika je pečena kada se na njoj pojave crni plikovi, koji će se kasnije oguliti.

Dok se jedan protvan paprike peče, pripremiti drugi protvan na isti način, kako se ne bi prekidao proces pečenja.
Pečenu papriku odlagati u lonce, i pokriti da se postepeno hladi.
Čim se prvi lonac ohladi dovoljno da se pečena paprika - pečeni patlidzan može držati u rukama, potrebno je započeti proces guljenja kože s paprike.
Usitnite svu oguljenu papriku na vama prihvaljivu veličinu, ili, ako vam to oduzima previše vremena, usitnite je grubim mljevenjem, kako bi zadržala krupniju teksturu.
Paralelno, očistite patlidžan izrežite na ploške debljine oko 1 cm i pecite u pečnici ne smanjujući temperaturu, cca 15-20 minuta po protvanu.
Nakon što je ispečen sav patlidžan, usitnite ga na isti način kao i pečenu papriku.

Ručno sjeckanje- u smjesu usitnjene paprike i patlidžana dodajte sjeckani češnjak, 1.5 l ulja, svu sol iz recepture, papar, usitnjene ljute feferone bez sjemenki, 2 dl octa i dobro izmiješajte velikom kuhačom
paralelno, očistite usitnite luk, položite ga u pogodnu teflonsku tavu, pospite povrtnom mješavinom poznatog proizvođača (ili solju), prelijte s 1l ulja i pirjajte cca 20 minuta.
Pirjani luk dodajte u smjesu paprike. Svi sastojci u 1. fazi pirjanja i patliđana, i mješajte cca 5 minuta
tako pripremeljnu smjesu za pinđur postavite na nekoliko upaljenih plinskih plamenika (ili jedan veliki) i uz konstantno miješanje pirjajte idućih 45 minuta na vatri srednje jačine.
Pazite da se pinđur niti u jednom momentu ne uhvati za dno posude, ako se to počne događati, smanjite vatru ili pojačajte miješanje kuhačom po dnu posude.
Provjeravajte okus, još nije prekasno da se doda koje zrno soli ili papra, ostalo je uvjetovano recepturom i neće biti greške u okusu.

Gotovi pinđur punite u čiste vruće staklenke i odmah zatvarajte poklopcima. Rubove staklenki prethodno dobro očistite upijajućim papirom, kako bi se mogućnost kvarenja svela na minimum. Napunjene staklenke pasterizirajte na 55 st. Celzijusa cca 20-ak minuta, a ujutro, ako je pinđur povukao poklopce naniže, napravili ste sve što je u vašoj moći da bez uporabe konzervansa pripremite ovog kralja zimnice da preživi do proljeća.

Pinđur dobije svoj pravi okus tek nakon 7 dana odležanih u staklenci, ali mislim da vi, kao i mi nećete izdržati 7 dana kako bi ste uživali u odličnom okusu pinđura i trudu vaših ruku.

Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.