Starinski način spremanja šljiva za zimnicu
Potrebno je za jednu teglu pripremiti:
 •  jedan kilogram šljiva madzarki - cepača
 •  jedan kilogram kristal šećera
 • šipku vanile
 • sok od jednog limuna
 • krečnu vodu
Priprema:

Oljuštiti šljive pa ih staviti u krečnu vodu da odstoje sat -dva vremena. Kad ih povadite i isperete kroz tri-četiri vode, povadite im koštice uz pomoć igle za vadjenje, pa ih stavljajte na suvu čistu krpu da se dobro ocjede.
Stavite šećer i šerpu, nalijte vodom, pa lagano kuhajte i sve vrijeme skidajte pjenu koja se na povšini hvata. Kada je šećer dovoljno ukuhan (sirupast) spustite šljive. Kuhajte dok ne vidite da se sa kašike kojom zahvatate sok ne curi mlaz, nego kaplje lagano po dvije-tri kapi.
Na pet minuta prije završetka kuhanja spustite u šerpu šipku vanile i sok od jednog limuna. Skinite šerpu sa ringle, pokrijte je čistom nakvašenom krpom (ili gazom), pa ostavite da se hladi 24 sata. Tada razlijte slatko u tegle, pazeći da uvek ostane sok od šljiva iznad.
Iako skromna po zahtevima pravi je rudnik korisnih sastojaka: vitamin C, karoten, niacin, kalijum, fosfor, fenoli s antioksidativnim djelovanjem, celuloza i proteini cine je dobrodošlom u ishrani.

Naročito lijepe i zdrave plodove možete i osušiti. Obrišite onu "maglicu" s plodova, ako želite izvadite sjemenku i sušite na suncu nekoliko sati, kasnije ih premijestite u hlad. Ako nije sunčano vrijeme šljive možete osušiti i u pećnici – na rešetku poslažite šljive i sušite ih na 80 stepeni oko petnaest časova.

Primjedbe

 1. ovo je slatko od šljiva..ja bih volila dobiti onaj crni pekmez od šljiva bez dodavanja šećera,tzv bastilj,ali nema više šljiva bistrica koje su imale tanku kožicu koja se tako raspala da je pekmez bio fino maziv,bez kožica.Sad imamo čačanke,stenlijke koje su krupne,fine za jesti,ali kožica se ne rastvori ma koliko kuhali.No zato smo prešli na pravljenje džemova,gdje svi volimo tu kožicu ,ali to je nešto drugo ,jer nije tako čvrst i curi iz kiflice .Nije za kolače,osim ako će netko koristiti "želin"pa džem jako s njim stisnuti...ovaj recept sa krečnom vodom je zaista neprimjeren za današnje žene,jer gdje da nađe tu krečnu vodu,a i preslatko je .Izašlo iz mode ,pogotovo jer ima jako puno dijabetičara koji to ne mogu jest

  OdgovoriIzbriši
 2. ja šljive za pekmez domaći sameljem na mašinu na sitnu rešetku i kad se skuha pekmez neosjetiš kožice od šljiva raskuhaju se

  OdgovoriIzbriši

Objavi komentar