-->

Starinski način spremanja šljiva za zimnicuPotrebno je za jednu teglu pripremiti:
  •  jedan kilogram šljiva madzarki - cepača
  •  jedan kilogram kristal šećera
  • šipku vanile
  • sok od jednog limuna
  • krečnu vodu
Priprema:

Oljuštiti šljive pa ih staviti u krečnu vodu da odstoje sat -dva vremena. Kad ih povadite i isperete kroz tri-četiri vode, povadite im koštice uz pomoć igle za vadjenje, pa ih stavljajte na suvu čistu krpu da se dobro ocjede.
Stavite šećer i šerpu, nalijte vodom, pa lagano kuhajte i sve vrijeme skidajte pjenu koja se na povšini hvata. Kada je šećer dovoljno ukuhan (sirupast) spustite šljive. Kuhajte dok ne vidite da se sa kašike kojom zahvatate sok ne curi mlaz, nego kaplje lagano po dvije-tri kapi.
Na pet minuta prije završetka kuhanja spustite u šerpu šipku vanile i sok od jednog limuna. Skinite šerpu sa ringle, pokrijte je čistom nakvašenom krpom (ili gazom), pa ostavite da se hladi 24 sata. Tada razlijte slatko u tegle, pazeći da uvek ostane sok od šljiva iznad.
Iako skromna po zahtevima pravi je rudnik korisnih sastojaka: vitamin C, karoten, niacin, kalijum, fosfor, fenoli s antioksidativnim djelovanjem, celuloza i proteini cine je dobrodošlom u ishrani.

Naročito lijepe i zdrave plodove možete i osušiti. Obrišite onu "maglicu" s plodova, ako želite izvadite sjemenku i sušite na suncu nekoliko sati, kasnije ih premijestite u hlad. Ako nije sunčano vrijeme šljive možete osušiti i u pećnici – na rešetku poslažite šljive i sušite ih na 80 stepeni oko petnaest časova.

Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.