-->

Domaći sirup (sok) od lavandeSastojci:
  • 3 dl vode
  • 40 g šećera
  • 1 žlica cvijeta lavande
  • 1 vrećica šećera od vanilije

Priprema:

Cvjet lavande na samo nekoliko minuta prokuhajte u vodi. Pripazite na to da ne kuhate predugo jer bi miris soka mogao biti pre intenzivan. Kada ste prokuhali, tekućinu procijedite, ohladite pa ponovno prokuhajte s šećerom. Po želji možete dodati i šećer od vanilije. Kuhajte onoliko vremena koliko šećeru treba da se rastopi, odnosno dok tekućina ne postane blago ljepljiva. Dobiveni sok pustite da se ohladi, potom pretočite u čistu staklenu bocu i dobro začepite. Čuvajte u hladnjaku.
Napomena: Ovaj koncentrat soka se može piti razrijeđen s vodom, no najčešće se upotrebljava kao baza za voćne napitke poput limunade, ili kao ekstra aroma kod pripreme koktela s votkom ili šampanjcem. Treba pripaziti na to da se sirup dodaje u manjim količinama kako ne bi preuzeo okus. Sirup od lavande dobar je i kao dodatak kolačima, gdje se njime možete zamijeniti i dio šećera. Ovdje također treba pripaziti na količinu kako lavanda ne bi preuzela aromu kolača.

Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.