-->

Jednostavna fondan masa

Potrebni sastojci: 
  • Ratluk,
  • šećer u prahu 
  • svinjska mast može i ne mora

Kod ovog recepta je problem što se ne mogu znati precizne mjere, jer one zavise od toga kakav je ratluk, odnosno da li je tvrđi ili mekši. Ali je dobra strana ta što je nemoguće pogriješiti, fondan uvijek ispadne dobar.

Ukoliko pravite fondan za prekrivanje torte na 500g ratluka koristite 500-1000g šećera u prahu. Za prekrivanje torte je bolje kad je fondan mekši. Za prekrivanje torte standardne veličine (okrugla torta prečnika 25cm, visine 6cm) potreban vam je oko 1kg fondana.

Ukoliko pravite fondan za 3D figurice na 500g ratluka koristite 1,5-2,0 kg šećera u prahu, jer fondan za figurice mora biti čvrst. Za jednu figuricu visine oko 7 cm potrebno Vam je 100-130g fondana.

Na jedan kilogram fondana biće Vam potrebno pola do dve kafene kašičice masti. Želim da naglasim da mast služi samo  zato da se fondan ne lijepi za ruke i radnu površinu i da ukus masti nećete osjetiti u fondanu.

Postupak rada:

Radnu podlogu namažite sa malo masti. Pripremljeni ratluk mijesite postepeno dodavajući šećer u prahu i mast. Mjesite dok se ne ujednači. Ratluk prethodno možete zagrijati par sekundi u mikrotalasnoj, tako će vam biti lakše da ga mjesite, ali ratluk će u sredini biti dosta vruć pa pazite da se ne opečete. Fondan će kada ga umijesite, od toplote Vaših ruku, najverovatnije biti mekan, pa ga možete staviti u frižider 15-30 min da se stegne prije nego što nastavite sa radom.

Napomena:

Prilikom kupovine ratluka birajte najsvJetliji ratluk jer će vam biti lakše da dobijete željenu boju, osim ukoliko pravite fondan u roze boji onda slobodno kupite ratluk sa ukusom ruže. Takođe obratite pažnju da ratluk bude mekan odnosno da mu se ivice nisu skorile. Ukoliko ste u mogućnosti najbolje je da kupujete ratluk na vagu jer tako najbolje vidite šta kupujete.

Ja sam do sada koristila domaći fondan od ratluka i kupovni fondan proizvođača „Sweet deco“, i evo do kakvih sam zaključaka došla:

• Prekrivanje torti je lakše sa domaćim fondanom jer je mekši. Nabore koji se stvore sa strane možete prosto odseći, zagladiti i neće se ni vidjeti da su bili tu.

• Najveća mana domaćeg fondana je što ne možete napraviti snježno bijeli fondan, jer je i najsvjetliji ratluk pomalo žućkast, dok kupovni upravo kupujete u bijeloj boji.

• Sa kupovnim fondanom je lakše dobiti željenu boju jer je u osnovi bijela boja, dok je sa domaćim nekad teže jer je u osnovi blago žućkasta boja.

• Kupovni fondan ne može da se razvuče tanko (1-2mm), jer puca na ivicama, pa od njega ne mogu da se naprave latice za cvijeće, što je sa domaćim moguće.

• Kupovni fondan se u kontaktu sa šlagom i filom od pudinga topi. Ukoliko želite ovim fondanom da prekrijete tortu koja sadrži fil od pudinga najprije prelijte čokoladom da se fondan ne bi istopio. Figurice od domaćeg fondana možete staviti na tortu sa šlagom.

Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.