-->

Tortilje sa kvascemSastojci:za 20 tortilja
  •  1 šolja – 200ml
  •  1 kocka (40g)svježeg kvasca 
  •  1/2 šolje mlijeka  
  •  1 kašičica šećera 
  •  3 šolje glatkog brašna 
  •  2 šolje oštrog brašna  
  •  1,5 kašičica soli  
  •  1 šolja maslinovog ulja
  •  1,5 šolja kipuce vode
Priprema:

Prvo potopimo kvasac u toplom mlijeku sa kašičicom šećera.

Odmeriti brašno, ulje, so, i staviti odmerenu vodu da prokuljča.

Kad se kvasac aktivirao, dodati ga u brašno i za njim i kipucu vodu (vode nemojte odmah sipati sve, nego prvo 2/3 od ukupne mase, a ostatak po potrebi). Ovo u zavisnosti od toga koliko ste punili šolje sa brašnom, jer mjere (u šoljama) nikad nisu skroz precizne, a ni brašno nije uvijek isto.

Tijesto je prvo jako toplo pa ga prvo miješamo varjačom, a polako, kako se hladi, počinjemo i rukom.

Kad smo ga malo umiješali izvadimo tijesto na radnu površinu i još ga malo mijesimo.

Ne treba da bude previše tvrdo (recimo malo mekše nego za kiflice), ako je tvrdje onda dodati još malo vrele vode. Jako se brzo i lako mesi jer je dosta masno od ulja i iz tog razloga se ne lijepi ni za ruke ni za ploču.

Vratiti ga u posudu u kome smo ga zamijesili, pokriti krpom i ostaviti pola sata da naraste.

Kad je naraslo, ponovo ga malo promijesimo i podijelimo na 2 dijela. Jedan ostavimo u posudi a drugi podijelimo na 10 kom. Pripremimo malu posudicu u kojoj ćemo sipati opet miješavinu oštrog i mekog brašna. Uzmemo jedan od deset komada, među dlanovima pravimo kuglicu, uvaljamo u brašno i oklagijom rastanjimo kao palačinku. Ako je potrebno, dok razvijamo posuti sa jos malo brašna i sa jedne i druge strane. Sto je kuglica pravilnija, lakše je napraviti okruglu tortilju.

Pečemo na teflonskom tiganju, nije potrebno podmazivanje, vrlo kratko s jedne i vrlo kratko s druge strane. Bolje prvo krenite sa slabijom vatrom, dok se ne uvježbate, ali i kad se uvježbate vatra nikad ne treba biti prejaka, ali ne ni preslaba jer ako se tortilja dugo peče biće tvrda. Kod mene je 7 od 12.

Iz tiganja ih prevrtati u posudu sa poklopcem. Najbolje je na dno staviti kuhinjsku krpu ili jedan kuhinjski papirni ubrus. Držati poklopljene do filovanja.

Vaditi jednu po jednu i filovati a ostale i dalje držati poklopljene. Ako se neka tortilja stvrdne, vratiti je na tiganj, kad se ponovo zagrije, omeksaće se i onda opet možete da je fino urolate.

Ako ih ne koristimo odmah, čim se malo ohlade (samo toliko da mogu da ih uzmem rukom), stavljam ih u najlon kesu, zatvorim, pa kad se skroz ohlade – u zamrzivač.

Uvijek prvo pravim fil, pa tek posle toga pečem tortilje, da se one ne bi ohladile i strvrdnule dok čekaju.

Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.